Yogatherapie

Wat is yogatherapie?

Yogatherapie gaat, kort samengevat, over inzicht in jezelf en het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Je leert in de basis om goed voor jezelf te zorgen, om te onderzoeken waar je behoefte aan hebt, en te werken aan een gezond lichaam en een gezonde geest. Veel mensen merken inderdaad dat yoga helpt om meer evenwicht te vinden in hun leven. In de eeuwenoude Yoga Sutra’s, de geschriften waarin de yogafilosofie beschreven staat, wordt gezegd dat yoga in essentie therapie is. Yoga omvat allerlei technieken om balans in lichaam en geest te vinden. Bovendien weten we uit recent wetenschappelijk onderzoek dat yogabeoefening helpt om het lichaam gezond te houden.

Bij het woord ‘therapie’ denk je al snel aan het herstellen van ziekte of problemen – dat is eigenlijk het Westerse denken. Yogatherapie kan worden gedefinieerd als de toepassing van technieken uit yoga om je gezondheid te verbeteren. Yogatherapie wordt ingezet om zowel fysieke als mentale klachten te voorkomen en genezen.

Traditioneel gezien is yoga niet als therapie ontwikkeld, maar als levensfilosofie. Volgens de yogafilosofie is het ultieme doel om ‘zelfrealisatie’ te bereiken, ook wel ‘verlichting’ genoemd. De technieken die voor dit doel worden ingezet, dragen wel allemaal bij aan een gezond lichaam en een gezonde geest. Dit is namelijk een voorwaarde om het pad richting verlichting te bewandelen.

Omdat er zoveel methoden in yoga zijn die als doel hebben om fysiek en mentaal evenwicht te bereiken, wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de therapeutische effecten hiervan. Zo weten we dat een gezonde leefstijl allerlei problemen kan voorkomen, iets waar yoga zich sterk op richt. Daarnaast is er steeds meer bekend over de effecten van yoga op het zenuwstelsel, en hoe deze ingrijpen op de onderliggende mechanismen van diverse ziektebeelden.

Er is groeiende interesse in yoga als (aanvullende) behandeling binnen de gezondheidszorg. Waar het Westerse medische model met name gericht is op het bestrijden van symptomen en herstellen van klachten, voegt yoga twee dingen toe:

  • Preventie/het voorkomen van klachten en ziekte
  • Verdere ontwikkeling na het bereiken van evenwicht of herstel

Yogatherapie is dan ook een geïntegreerde benadering die alle niveaus van lichamelijk, geestelijk en spiritueel functioneren samenbrengt. Je leert je lichaam beter kennen, wordt je meer bewust van je ademhaling, en leert ook vanuit een ander perspectief kijken naar jezelf. Bovenal ervaar je dat lichaam en geest niet los van elkaar staan. Het is een voortdurend proces van zelfontwikkeling.

Je leert op een andere manier met je eigen gezondheid om te gaan, door niet alleen een oplossing te zoeken als er problemen ontstaan zijn, maar vooral door gezondheidsproblemen te voorkomen en gezond te blijven op de lange termijn.

Hoe werkt yogatherapie?

Yogatherapie is bij uitstek een persoonlijk proces, en zal er dus voor iedereen net even anders uitzien. Je kunt er zelfstandig mee aan de slag, of met begeleiding in een individuele sessie. Tijdens een sessie yogatherapie gaan we aan de slag met verschillende oefeningen, die je direct kunt toepassen op je persoonlijke behoeften. Zo ga je met praktisch bruikbare inzichten naar huis. Uiteindelijk is yogatherapie een proces op lange termijn waarin je je blijft ontwikkelen. Je begint waar je bent op dit moment en krijgt de ruimte om te ontdekken wat voor jou werkt.

In yogatherapie worden zowel fysieke als mentale klachten gezien als een gevolg van negatieve patronen, die je uit balans brengen. Deze patronen vormen zich op de lange termijn en kunnen leiden tot een gevoeligheid voor bepaalde klachten. Allereerst leer je in yogatherapie om je bewust te worden van je eigen patronen, en vervolgens leer je door middel van simpele veranderingen in je leefstijl hoe je jezelf steeds meer in balans kunt brengen.

Eigenlijk gaat yogatherapie niet uit van het behandelen van een stoornis of diagnose; iedereen kan baat hebben bij het beoefenen van yoga. Dus ook als je geen ernstige problemen ervaart, maar gewoon nog krachtiger in het leven wil leren staan, kun je een yogatherapie-programma volgen. Sterker nog, dat is beter dan pas ingrijpen wanneer er een probleem is ontstaan! Voorkomen is beter dan genezen, en als er toch een probleem is ontstaan waarvan je moet genezen, dan leer je ook hoe je met het probleem om kunt gaan, de balans terug kunt vinden en daarna kunt behouden.

Yogatherapie is een geleidelijk proces, waarin je gaandeweg steeds meer over jezelf leert en stap voor stap meer in evenwicht komt. Als je een workshop of individuele sessies hebt gedaan, ben je niet klaar, maar heb je vaardigheden aangeleerd waar je zelf mee verder kunt. Je leert in de basis om goed voor jezelf te zorgen en je van daaruit verder te ontwikkelen. Hier kun je je hele leven profijt van hebben; het is nooit te vroeg en nooit te laat!

Met yogatherapie blijf je jezelf ontwikkelen

Voor wie is yogatherapie bedoeld?

In principe is yogatherapie geschikt voor iedereen.

Zowel bij fysieke als mentale klachten kan yoga helpend zijn. Je kunt hierbij denken aan:

  • Rug-, nek- en schouderklachten
  • Stress of burn-out
  • Depressie
  • Angst
  • Trauma
  • Eetstoornissen
  • Slaapproblemen
  • Pijnklachten

Wetenschappelijk onderzoek laat steeds vaker zien dat yogatherapie effectief is voor een breed scala aan mentale problemen, van depressie tot trauma. Heb je het gevoel dat je uit balans bent, heb je veel stress in je leven of loop je juist vast? Heb je last van bijvoorbeeld somberheid, angst of vermoeidheid? Wil je weer in evenwicht komen met jezelf en leren hoe je een gezonde balans kunt vasthouden? Misschien kan yogatherapie dan helpen.

Meer informatie en afspraken

Ben je benieuwd wat yogatherapie voor jou kan betekenen? Maak dan een vrijblijvende afspraak voor persoonlijk advies.

Meer vragen? Stuur me dan een berichtje met je naam, e-mailadres en telefoonnummer en eventueel je specifieke vragen zodat ik je meer kan vertellen.

Yoga Laña is ook te vinden op www.yogatherapeut-info.nl

%d bloggers like this: